Neden hiç boş zamanımız yok? Neden her zaman bir şeye koşuşturuyor ve çoğunlukla da karşılığında buna değer bir şeyler kazanmıyoruz? İmrendiğimiz, özendiğimiz, zengin ve başarılı insanların hayatları da bu kadar yoğun ve tempolu mu?
Herkesin ismini duyduğu Warren Buffet’ı ele alalım. 40 yıllık çalışma ortağı Charlie Munger’ın aktardığına göre 1 haftalık takviminde tek planı berbere gitmekmiş. Genelde ajandası da bu şekildeymiş. Bu bizim düşündüğümüzün, yaptığımızın tam aksi. Burada “Onun için kolay tabi, ben de Warren Buffet olsam ben de böyle yapardım.” denebilir, fakat unutmayalım ki onu buraya getiren bu çalışma disipliniydi. Geçmişte büyük insanlar doğru yatırımın paraya değil, entelektüel bilgi birikime yapılması gerektiğini söylemiştir. Amerika Birleşik Devletleri’nin kurucusu Benjamin Franklin “En iyi faizi bilgiye yatırımdan kazanırsınız.” demiştir, milyarder girişimci Paul Tudor Jones ise “Entelektüelliğin kazancı her zaman finansalınkini mağlup eder.” demiştir.
Kendi entelektüel kazancımızı oluşturmak için birkaç püf nokta var, onları inceleyelim.

1- Günlük tutun
Yazılı günlük de olabilir, her gün aynanın karşısına geçip kendinizle konuşmak da olabilir. Hepsinin örnekleri mevcut. Mesela Steve Jobs her gün aynanın karşısında “Bugün son günüm olsaydı şu an yaptığım şeyi yine de yapar mıydım?” diye sorarmış. Ünlü televizyon şovmeni Oprah Winfrey günlüğüne minnettar olduğu 5 şeyi yazarmış. Dünyaca meşhur satranç oyuncusu ve dövüş sanatları dünya şampiyonu Josh Waitzkin günlük tutarken en çok dikkat ettiği şeyin karışıklığı çözmek olduğunu belirtmiş. Problem ne kadar karışıksa onu basite indirgemeye çalışıp, bunu düşünerek uyuyup, kalktığında da beyin fırtınası sayesinde yeni çözümler bulmaya çalışıyormuş.
Düşüncelerimizi, fikirlerimizi, planlarımızı ve tecrübelerimizi bir yere yazdığımızda daha iyi hissettiğimiz bir gerçek. İçini dökmenin verdiği ferahlığa herkes aşinadır. Bilim adamları buna ‘öğrenmek için yazmak’ diyor. Kendimizi keşfetmek ve yeni fikirler öğrenmek için düşüncelerimizi yazmak çok önemli bir araç.
2- Gün içinde kestirin
Gün içinde yarım saat-1 saat kestirmelerin yaratıcılığa, konsantrasyona ve motivasyona inanılmaz katkıları olduğu araştırmalar sonucu öğrenilmiş. Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacı Sara Mednick gün içinde 1-1,5 saatlik bir kestirmenin 8 saatlik uykuyla yakalanacak öğrenme kabiliyeti takviyesiyle neredeyse aynı olduğunu söylemiş. Modern bilimin açıklamasına göre kestirmeler insanı sadece üretici değil, yaratıcı da kılıyormuş.
Einstein her gün 13:30’da öğlen uykusuna yatıyormuş, Edison her gün 3 saat kadar gün içinde uyuyormuş. Winston Churchill ve John F. Kennedy de gün içinde uyuyanlardan. Leonardo da Vinci ise gün içinde sayısı 10’a kadar çıkan 10 dakikalık kestirmeler yapıyormuş. Uyumakla uyanık olmak arasındaki farkındalık durumu belki de bu yaratıcılıkların temelini oluşturuyor olabilir.
3- 15 dakika yürümek
Charles Darwin, Beethoven, Charles Dickens, Gandhi, Jack Dorsey, Steve Jobs gibi isimler her gün yürüme alışkanlığını oturtmuş insanlar. Bazıları günde 45 dakika, bazıları her gün daha fazla yürümeye çalışarak, bazıları yemekten sonra, bazıları uyanır uyanmaz yürüyormuş. Zihni ve vücudu zinde ve dinç tutmak, yaratıcılığı artırmak için yürüdüğü biliniyor bu başarılı insanların, ayrıca yürümenin uzun yaşamaya da etkisi olduğu da başka bir gerçek.


4- Okumak
Dünyada en zengininden en fakirine ortak bilgi alma platformu vardır: kitaplar. Bill Gates de kitap okuyor, siz de. Gün içinde yapabileceğiniz en faydalı aktivitenin kitap okumak olduğunu söylemek abartılı kaçmaz.
Günde 3+ saat, haftada 6 kitap, günde 1-2 saat, günde 2 kitap gibi sıklıkları var başarılı insanların.
Kitap okumak hafızayı geliştiriyor, empati yeteneğini kuvvetlendiriyor, stresimizi azaltıyor, ki bunlar hedeflerimize ulaşmak için mihenk taşları. Kitaplar, bir insanın bütün hayatı boyunca deneyimlediği ve rafine ettiği en vurucu bilgilerin toplandığı yer, dolayısıyla bu kitapları birkaç saat harcayarak bitirmek bir insanın vaktini en değerli şekilde kullanması demek.
5- İkili sohbetler
İkinin gücü birden büyük. Tarihteki ikililer, John Lennon & Paul McCartney, Marie Curie & Pierre Curie, Steve Jobs & Steve Wozniak gibi insanlar başarılarını bu birlikte çalıştıkları çalışma arkadaşlarına bağlıyor. Tarihte bunun daha fazla örnekleri mevcut. J.R.R. Tolkien ve C.S. Lewis pazarları bir barda çalışmalarını paylaşmak için buluşurlarmış. DNA’nın yapısının mucitleri Francis Crick ve James Watson, her gün ofiste ve öğlen yemeklerinde fikirlerini tartışırlarmış.
Anlaşılıyor ki kendi fikirlerinizin gelişmesini istiyorsanız yakınınızdaki ortaklarınızla paylaşmak, fikir alışverişi yapmak yararlı oluyor. Bir elin nesi var iki elin sesi var diye de boşa denmemiş.

6- Deneyler
Amazon’un sahibi, dünyanın en varlıklı insanı Jeff Bezos diyor ki “Amazon’daki başarımız her yıl, her ay, her hafta ve her gün yaptığımız deneylerle ilgilidir.”
Kazandığımız tek bir senaryo olsa, ve bunun ihtimali %10 olsa, her 10 denemenin 9’unda başarısız olsak bile 1 kere yakaladığımız başarı 9 başarısızlığımıza değecektir.
Ne kadar okursak okuyalım, tartışalım; yine de kendi hatalarımızı yapmak için zamana ihtiyacımız var. Eğer umutsuzluğa kapılıyorsanız Thomas Edison’un 50.000 başarısız denemeden sonra alkalik pili icat ettiğini hatırlayın.
Bazı standup’çılar ise büyük yerlerde gösteriye çıkmada önce küçük mekanlarda insanların tepkilerini ölçüyorlarmış.
“Hayat bir deneydir. Ne kadar çok deney yaparsanız o kadar iyi olursunuz” Ralph Waldo Emerson
Sonuç olarak burada listelenmiş 6 önemli rutini uygulamaya çalışmalısınız. Belki bir ajandayla ya da bir çizelgeyle bunları hazırlayabilir, duvarınıza asıp her gün buna uymaya çalışabilirsiniz. Planınızı düzenli uygulayınca iyi hissedecek, başarılı olmaya başlayacaksınız.
İyi şanslar.